Mistä sitä ruokaa sitten saa? Tämä oli aivan oikeasti mieltä askarruttava asia kun ruoan hankinta kotiin ensimmäisen kerran oli ajankohtaista. Ensimmäiset ruokaostokset suuntautuivat läheiselle torille (mercado, matkaa noin 6 korttelia). Tämä tori on pienin kaupungin kolmesta torialueesta. Kuitenkin valikoima siellä oli minulle aluksi yllättävän kattava. On monen sorttisia kasviksia ja hedelmiä, on riisiä, pastaa ja papuja. Sieltä saa myös jauhe-/lihaa, kanaa, kastikkeita, tortilloja, mausteita. Lisäksi esimerkiksi vessapaperia, tulitikkuja ja vaikkapa huonekasveja. Hintataso länkkärille on useimpien tuotteiden kohdalla erittäin edullinen, seuraavassa muutamia esimerkkejä. Banaani 10 ć/12 kpl, peruna ~13 ć/lb, ananas ~30 ć (hawaiana, iso), avokado 5 ć, tomaatti 15 ć/lb, jauheliha 33 ć/lb, kananrintafilé ~55 ć/lb. Edellä esimerkkejä ehkäpä eniten torilta ostamistani tuotteista. Oli toki paljon muitakin, mutta listasta tulisi mahdottoman pitkä, jos kaikki tähän laittaisi.
Erään torikassin sisältö: riisiä, perunoita, chiltomaa, avokado, ananas, tomaattia, jauhelihaa, porkkana, sipulia ja valkosipulia. |
Eräs Suomesta kaipaamamme asia on leipä, niin ruisleipä kuin laaja valikoima muitakin leipiä. Täällä tavalliselle tallaajalle moni asia on nimeltään pan (leipä). Tähän kategoriaan laitetaan valkoinen vehnäpulla, kokojyväleipä (lisänimellä integral), koko joukko makeampia leipiä/pullia sekä jopa jonkinlaiset muffinin näköiset leivonnaiset. Suomalaisen käsityksen mukaisia leipiä täällä ei kahden ensiksi mainitun lisäksi paljon ole. Ei sillä, jos valikoima on suppeahko niin on myös hinta on vähäinen. Puhtaan valkoisen sämpylän saa hintaan 1 ć/kpl, kokojyvävaihtoehdon maksaessa 1,5 ć/kpl. Keksit maksavat koon mukaan 1-3 ć/kpl ja makeat leivät 3-8 ć/kpl. Näitä, ja hieman muita tuotteita myyviä leipomon myymälöitä (panaderia tai makeaan erikoistuneena reposteria) on huomattavan tiheään eikä muidenkaan tuotteiden hinta kovalta tunnu.
Vaikka ajatus pienmyyjien ja leipomoiden kautta ostetusta ruoasta on kannatettava, niin se ei kuitenkaan aivan riitä. Joitain tuotteita ei pienmyyjillä vain ole tai sitten joskus vain haluaa vaihtelua ruokiinsa. Tällöin on mentävä kauppaan (supermercado). Nämä 'superit' ovat kooltaan ja valikoimaltaan likimain S-marketin luokkaa, isompia ruokakauppoja täällä ei ole. Superissa on useampia vaihtoehtoja ja erikokoisia pakkauksia. Näistä kaupoista, joita meidän lähellä (matkaa < 6 korttelia) on neljä, ostamme sitä mitä muualta emme saa yhtä vaivattomasti. Esimerkiksi kananmunia ~3,5 ć/kpl, maitoa 22 ć/0,9 l, Nicaragualaista maustamatonta jogurttia 25 ć/ 490 g, paikallista suklaata ~50 ć/60 g tai vaikkapa kaurahiutaleita 17 ć/300 g.
Edellisten lisäksi on muutamia tuotteita, joita olemme löytäneet ja joita myydään vain tietyissä paikoissa, joten niitä ostetaan sitten sieltä. Mysliä vammaisten lasten koulutusta tukevalta järjestöltä 30 ć/227 g, 13 -vuotiaan pojan myymät välipalaherkut 5-6 ć/kpl, kiertävän kalakauppiaan tuore hammasahven 70 ć/lb tai pienet hunajamunkit tienvarsikauppiaalta 20 ć/pussi (4-5 kpl).
Aki
Ihanaa kun voi ostaa mitä tahansa ruokaa, eikä raha ole este. Voi tuntea olevansa sikäli rikas :D Siis eihän meillä edes ole niin pientä rahaa, millä voisi euroissa maksaa tuon sämpylän esimerkiksi. Mutta on se hankalaa, tuo ruokapuoli, kun kaikki mihin on tottunut, on vaikeaa. Helppoa olisi jos omaksuisi samantien heikäläisen ruokakulttuuriin aamupaloineen kaikkineen, mutta sitä varten tarvitsisi kyllä jonkun paikallisen kokkaamaan tai opettamaan.. ja eri asia kelpaako lapsille aamupalaksi joku chiliananaskeitto, vai pitäisikö olla kuitenkin vain puuro :)
VastaaPoistaLeipomoiden halvat hinnat on kyllä kivaa, tosin taitaa sitten näkyä vyötärölläkin :)
VastaaPoistaToisaalta kun ruoka on yleisesti niin halpaa, niin jotkut tuotteet (esim. erikoisjuustot, joita saa vain kalliista supermarketista) tuntuvat sitten taas niin kalliilta, että eipä niitä juuri raaskikaan ostaa. Aika suomalaiset ruokatottumukset kaurapuuroineen meillä on, toki käytetään paljon paikallisia kasviksia ja hedelmiä siinä lisänä.
Anni